A fi que es pugueu planificar millor l’estratègia de carrera vos presentem una descripció detallada del recorregut de la prova del 21k fent incidència en diversos aspectes del diferents trams. Per a que vos feu una idea del temps que podeu arribar a invertir en completar la prova, dir-vos que en l’edició de l’any passat el primer corredor en creuar la meta va fer un temps de 02:09:26, mentre que la primera corredora ho va fer en un temps de 03:00:56.

Es tracta d’una prova de 21 km amb un desnivell positiu destacable de +1200 m, així que recomanem dur almenys un botella amb 500 ml d’hidratació (i anar reomplint en cada avituallament) i barretes i gels per si de cas aneu curts de forces abans d’arribar als avituallaments. Tanmateix, vos recomanem que tingueu en compte la previsió de l’oratge que tindrem per al dia de la cursa, a fi d’anar convenientment vestits i equipats. Dur el telèfon mòbil amb vosaltres durant la carrera també pot ser de gran utilitat en cas de tindre algun problema. Passem a descriure doncs el recorregut que us hi trobareu.

Les dues distàncies (10k i 21K) del III Trail dels Senglars tindran sortida en la Plaça de la Cultura a les 9h. Per dins del poble es farà un recorregut urbà d’uns 600 m per a estirar la cursa. Es sortirà del recorregut urbà per les escoles, travessant el túnel de Sant Llorenç, recorrent altres 700m d’asfalt. Arribant al segon pont que travessa el barranc del Poble, s’agafarà una pista forestal ascendent a l’esquerre, per on, 600m més avant es dividiran les dues distàncies: el 10k continuarà per la pista en ascensió i el 21k es desviarà a l’esquerre per senda, per agafar la senda de Fenollar, amb desnivells entre el 20-23% positiu. Aquesta primera pujada es curta però un poc exigent, així que recomanem no posar-se al màxim de pulsacions. Una vegada s’arribe al Coll del Fenollar (175 m), s’iniciarà un suau descens per aplegar a la finca de tarongers de Cabanilles, on es recorrerà un tram d’asfalt, un tram perfecte per a recuperar-nos del esforç anterior i afrontar la pujada que ens ve. Buscarem la pista del Massalari, però continuarem cap amunt per l’asfalt, deixant a l’esquerre el safareig pel qual s’accedeix al Massalari i abans de la corba a la dreta, ens desviarem a l’esquerre, per damunt de llenya trencada, per agafar la senda de la Lloma Llarga, que als 100 m agafa un dur desnivell positiu, arribant a pendents del 37% fins arribar a la Collada de les Haques. Una vegada ací dalt (290 m) seguirem la senda a l’esquerre per a voltejar per l’ombria del menut dels Puntal dels Germanells i deixar el terme de Favara, per a entrar en el terme de Tavernes de la Valldigna; la senda es converteix en una “travesia” tècnica, amb 3 tobogans de fort desnivell i tecnicitat, equipats amb cordes fixes, fins aplegar a la cresta, per on es va entrant i sortint, per a evitar lo més escarpat de la Lloma Llarga. Aquest tram és perillós pel terreny esvarós i exposició que ofereix la cresta, que ens durà a recórrer uns difícils 700 m, recomanem precaució. Passat açò la senda passa a convertir-se en una divertida baixada corredora, fins el primer avituallament dels 21k, als 5 km del trail. Una vegada arribats a aquest punt, i amb només 5 km, ja haurem acumulat un desnivell positiu d’uns 400 metres. Pel que cal recuperar forces i guardar-ne per al que està per vindre.

Una vegada superat el primer avituallament entrarem en la senda cap a la Font de la Granata. Després de 600 m de fals pla de pista, fins la Font de la Granata (190 m), entrarem en una senda que agafarà un virulent desnivell positiu amb rampes de més del 40% (màxims del 48%) on la tecnicitat i l’exposició, marcaran la precisió i atenció de la progressió del tràiler. Coronant la senda fins el Pla de la Sangonera (400 m), gaudirem d’una senda plana, falsament corredora amb “queixals” de roca, per a deixar-la, en pasar l’entarimat, prop de la casa derruida al Pla de la Sangonera, fent un gir a l’esquerra, per a entrar en la plana i ampla pista del Pla de Barber i soltar cames durant quasi 1 km per a trobar el 2º avituallament del 21k, on deurem reprondre líquids i calories, per afrontar la cresta reina de la Serra del Cavall.

En sortir del 2º avituallament anem a buscar la Font de la Sangonera, desviant-nos per la pista-senda que surt a l’esquerre, per anar ascendint el primer dels 3 puntals que coronen la Serra del Cavall, el Puntal del Massalari (602m), que es seguix pel cim d’Els Germanells (589m) i per una cresta exposada a la mar, es corona el sostre de la Serra: el Pic de la Mola (625m) on trobarem un senzill avituallament on podrem abastir-nos d’aigua i barretes. Els 2 km de recorregut per la cresta és dels trams més espectaculars de la prova, poden gaudir d’unes vistes impressionants. Des de ací comença el terreny idoni per als grans baixadors, si eres bo baixant, els propers 4 km són el teu terreny. Una agraïda, però tècnica baixada fins el Segon Replà i en botar la lloma de la dreta arribem al Pla de les Simetes (408 m), on, en passar la casa derruïda ens trobarem en l’encreuament de sendes des d’on venen els trailers del 10k per la dreta.

Un xicotet tram corredor al Pla de les Simetes ens ajudarà a soltar les cames, planejant fins a la Cova de la Galera, impressionant cova càrstica orgull del poble de Favara. Si mai no l’heu vista aprofiteu per a pegar una ullada, lo que vos trobareu segur que vos dóna un plus d’energia positiva. Només passar la Cova entrarem en el terme de Llaurí per un fort i alegre descens on disfrutareu com a bojos baixant 300 m en només 1,5 km amb les vistes de la Creu del Cardenal, Cavall Bernat i San Sofí al front. Després d’aquest ràpid descens arribem al 4rt avituallament, ubicat en el Pla de la Bateria, on repondrem calories i líquids, per afrontar els últims 5km del trail en conjunt, les dues distàncies: 10k i 21k. Una curta baixada asfaltada i 400m de pista plana, ens soltaran de nou les cames, per agafar una pujada curta (i empinada en el seu primer tram) cap a la darrera etapa de la cursa.

Després del 4rt avituallament comencem una pujada d’1 km fins a arribar al Coll del barranc de Marrades (220 m). Després, una baixada corredora encara que amb alguns trams de certa pendent fins a arribar a la Casa de Borja. Una vegada ací iniciem una pujada per a buscar la senda de les Llometes, darrers 3 km del trail amb un caràcter trenca-cames i de certa tecnicitat (atenció amb l’esgotament de cames), però amb unes vistes espectaculars de les marjals i la mar mediterrània al front. Gran part d’aquesta senda, recentment recuperada, transcorre crestejant, pel que recomanem gaudir dels últims metres de la prova amb totes les vistes que ens dóna la muntanya. La senda acaba de sobte, amb una espectacular baixada de 100 metres (fins 40% de desnivell negatiu) sobre pedra calcària nua. Una vegada acaba la senda ens trobarem de nou en el túnel de Sant Llorenç, pel que tan sols ens quedaran 600 metres urbans per arribar a meta i concloure la nostra aventura del III Trail dels Senglars.

En quant als avituallaments, a la següent taula podeu vore quin és el contingut dels que vos trobareu a la prova del 21k.

Una vegada finalitzada la cursa disposeu d’un generós avituallament per a repondre forces, i de les dutxes del pavelló esportiu. Davant qualsevol necessitat especial podeu consultar als membres de l’organització del trail, que vos ajudaran en tot el que necessiteu.

Vos desitgem que gaudiu al màxim d’aquesta cursa, nosaltres ens esforçarem al màxim per a que així siga.